Klaarmaken voor vertrek
Door: Johan
Blijf op de hoogte en volg Johannes
13 Juli 2009 | Nederland, Amsterdam
In het jaar 1934 vond er een ware revolutie plaats in de wereld van de automobiel technologie. André Citroén durfde het aan om als eerste fabrikant op GROTE SCHAAL te beginnen met de produktie van auto´s zonder chassis en zonder achterwielaandrijving. De productie van de Citroën Traction Avant was een voorbeeld van moed en inzicht. Wat moet André geen slapeloze nachten beleefd hebben. Waarom liet hij zich ompraten door Lefevbre? Laatstgenoemde had een afwijkende visie betreffende de autoproductie , die door Renault werd genegeerd. Lefevbre kon met zijn vooruitstrevende ideeën terecht bij André Citroen, hetgeen resulteerde in een auto met revolutionaire kenmerken zoals:
* Zelfdragende carrosserie(monoque)
* Voorwiel aandrijving
* Onafhankelijke wielophanging
* Uitzonderlijk comfort met veel beenruimte voor de passagiers
* Comfortabele instap
Deze kenmerken waren overtuigend maar niet voldoende . Uit voornamelijk de autowereld kwamen sceptische reacties t.a.v. de betrouwbaarheid van de zelfdragende carroserie. Zo besloot Citroën , met een reclame-filmpje, het tegendeel te bewijzen. Vanaf een hoge berg werd de Traction Avant de diepte in gegooid. Na de enorme klap komt de auto weer op zijn wielen terecht, de mannen brengen de motorkap weer op zijn plaats en rijden vervolgens weer verder. Deze scene is te zien in de film: “ Si la TRACTION m´était contée”…… (en op youtube http://www.youtube.com/watch?v=0jXcDF_JIbM) Er waren ook twijfels t.a.v. de voorwielaandrijving en de wielophanging. André Citroën trok zich de kritiek aan en besloot in 1934 de proef op de som te nemen d.m.v. een langdurige autorit De fabrieks rijder / testchauffeur Francois Lecot volbracht een non-stop auto rit van Parijs naar Moskou en vervolgens vanaf Moskou weer terug naar het moederland van de Traction Avant. De (auto) wereld was overtuigd. De productie van de Traction Avant kon nu echt beginnen In 2009 is het precies 75 jaar geleden dat Lecot deze rit volbracht. De betekenis van deze rit is jarenlang onderschat. Zonder deze rit was waarschijnlijk Michelin nooit verschenen als reddende engel ….maar dit blijft natuurlijk een hypothese. Een rede temeer dit historische en heugelijke feit gezamelijk te herdenken gedurende de aankomende Rallye Paris-Moscou-Paris 2009 !!
De rit die wij gaan maken is 25 jaar geleden tijdens het 50 jarige jubileum van de Traction avant ook gereden, dit jaar wordt de route een flink stuk verlegd en zijn we zelfs nog twee weken langer onderweg, zodoende komen wij nu ook door de Baltische staten (Estland/Letland) en de Oekraine.
De Route:
25 Augustus Etappe 25: Passau - Nürnberg, 200km
26 Augustus Etappe 26: Nürnberg - Karlsruhe, 203km
27 Augustus Etappe 27: Karlsruhe - Reims, 237km
28 Augustus Etappe 28: Reims - Paris, 136km
Dat wordt dus een flinke tour en we zullen proberen om de site zo actueel mogelijk bij te houden, ook met foto´s. Dankzij het track and trace systeem kunnen jullie ons tot op de minuut volgen, als we aan het rijden zijn tenminste... Dat werkt via deze link: http://atlantis.reperion.com/team6 (vanaf maandag)
We vinden het altijd leuk als jullie iets achterlaten in het gastenboek! Groetjes Dick en Johan
15 Juli 2009 - 13:41
Ma En Mariska:
Wij hebben jullie site gevonden, het ziet er erg leuk uit, wij wensen jullie een geweldige reis toe, veel plezier, geniet ervan!!!!!
XXXX van Ma en schone zus -
18 Juli 2009 - 18:35
Gert-Jan En Rianne:
Hoi Dick en Johan
Veel succes op deze reis
groetjes vanuit Benthuizen